maanantai 23. kesäkuuta 2014

Miten yliopiston tentteihin luetaan?

Pääsykoekausi taitaa olla aika lailla paketissa, ja tällä hetkellä moni odottaa tuskaisena tietoa siitä, avautuvatko ne opinahjon ovet tänä(kään) vuonna. Osalla odottavan pitkä aika on jo päättynyt: muutamilla aloilla valittujen nimet paljastettiin jo toukokuussa. Vaikein tentti - pääsykoe - on ohi, ja edessä on lukuisia enemmän ja vähemmän tärkeitä, mutta omalla tavallaan aina valintakoetta helpompia tenttejä. Niihin valmistautuminenkin eroaa aiemmista koetuksista, joten kokosin omiin kesätentteihini lukemisen lomassa muutamia vinkkejä siitä, mitä kannattaa tehdä. Seuraavat ohjeet soveltunevat ainakin ns. ihmistieteisiin.

1. Aloita ajoissa.
Peruskoulussa, ammattikoulussa ja lukiossa vielä menettelee, jos lukemisen aloittaa edellisenä iltana ja yönä. Yliopistossa ei, koska omaksuttavaa tietoa on yleensä satojen, ellei jopa yli tuhannen sivun edestä. Tenttiä edeltävänä yönä siis nukutaan, ei lueta (tai juhlita). On myös hyvä muistaa, että kirjojen saaminen ei aina ole itsestäänselvyys. Suosituimpien kurssien tenttimateriaalien varausjonot voivat yliopistojen kirjastoissa venyä kuukausien pituisiksi.


2. Priorisoi.
Tulet tekemään yliopisto-opintojesi aikana kymmeniä tenttejä. Aiemmin kovin arvosanakeskeiselle suorittajalle (kuten allekirjoittanut) voi olla alkuun vaikeaa käsittää sitä tosiasiaa, että yliopistossa yksittäisten tenttien tulosten perään harvemmin kysellään, saati sitten työelämässä. Tenttiin lukeminen tulee siis mitoittaa sen mukaan, miten tärkeä kyseinen kurssi sinulle on. Jos kyse on opinnoissa etenemiseen vaikuttavasta pakollisesta kurssista, valmistautuminen on tietenkin yksityiskohtaisempaa kuin silloin, kun tentillä haetaan vain "täytenoppia" tutkintoon.

3. Suhteuta.
Toisilla kursseilla luettavaa on satoja sivuja enemmän kuin toisilla, vaikka tenttien antama opintopistemäärä olisi sama. Se on toinen hyvä mittari siihen, miten intensiivisesti tulevaan tenttiin kannattaa päntätä. Tampereen yliopistossa kurssien laajuus on yleensä 5 opintopistettä, joista kirjatentti kattaa yleensä 2-5. Viittä noppaa kohti harvemmin luetaan vain yhtä teosta, mutta mikäli näin olisi, kyseinen kirja kannattaisi tietenkin lukea huomattavasti tarkemmin kuin silloin, kun viisi pistettä irtoaa tenttimällä kolme kirjaa. Yksi opintopiste vastaa ohjeellisesti 27 tunnin työpanosta, mutta suoraan sanoen harva käyttää tuota tuntimäärää edes siihen viiden nopan tenttiin.


4. Älä lue kaikkea.
Kuulostaa hullulta, mutta ihan oikeasti: kukaan ei opi 600 sivun tenttimateriaaleja ulkoa, vaikka kurssi olisi kuinka tärkeä. Yliopistossa keskeinen taito on löytää akateemisesta tekstistä "se olennainen" ja yhdistellä sitä aiempaan tietoon. Pitää siis ajatella itse; ulkoluku ei korkeakouluopinnoissa kanna pitkälle. Osa menee tietenkin tenttimään kokonaan lukematta (tai pelkän sisällysluettelon selaamisella), mutta oppimisen kannalta suotavaa olisi kuitenkin edes vilkaista tenttimateriaaleja. Ja kovastikaan pänttäävän ei todellakaan kannata lukea joka sanaa. Yleensä keskeiset asiat löytyvät tekstien alusta ja lopusta. Sääntö pätee monessa mittakaavassa: sekä kirjan että luvun tasolta löytyy yleensä johdanto- ja yhteenveto-osuus, joissa tärkeimmät asiat ovat tiivistettynä.

5. Tee muistiinpanoja.
Tenttiin lukeminen voi kestää viikkoja pelkästään siksi, että kaikkia kirjoja ei aina saa käsiinsä samalla kertaa. Lisäksi materiaali voi olla kirjoitettu niin monimutkaisella ja vaikeaselkoisella kielellä, että edes jonkinlaisen ymmärryksen saavuttaminen vaatii tuntikausien työtä ja keskittymistä, minkä jälkeen huomaat, että luku-urakkasi on lyhentynyt ehkä kolmella sivulla. Ilman muistiinpanoja (ja niiden kertaamista) et tenttiin mennessäsi muista ensimmäisenä lukemastasi kirjasta sen enempää kuin dementoitunut isotätisi viime joulusta. Suurimmalle osalle meistä on kouluaikoina taottu mieleen, että kirjaston kirjoihin ei piirrellä, mutta yliopistossa tämä sääntö ei päde. Siististi tehdyt alleviivaukset, korostukset ja muut apukeinot auttavat sekä varsinaisten erilliselle paperille tehtävien muistiinpanojen tekemisessä, että myöhemmin muita samaa kirjaa lukevia.

Näillä eväillä tenttiin lukeminen ei ime opiskelijasta ihan kaikkia mehuja ja noppien takominen nopeutuu huomattavasti. Jokaisella on tietenkin oma oppimistyylinsä - esimerkiksi muistiinpanoja voi tehdä monella tyylillä - mutta jokaisen on osattava rajata ja mitoittaa opiskelunsa oikein.

Jäikö jokin olennainen asia puuttumaan? Haluatko jakaa jonkin hyväksi havaitsemasi niksin lukemiseen?

2 kommenttia :

  1. Sulla on tosi mukavanoloinen blogi, juuri tällaisia olen lukulistalleni etsinytkin. :) Ja mahtava tää ulkoasu! Onko näiden "laatikoiden" reunat olleet jossain valmiissa ulkoasussa vai onko sulla jotain ohjetta/linkkiä, kuinka sellaiset saa aikaiseksi?

    Ja sitten itse tähän postauksen aiheeseen! Opiskelen itse siis "vain" amkissa, eikä tentit ole oikeastaan mistään kotoisin, mutta ehkä juuri siksi onkin niin vaikeaa lukea edes sitä yhtä tai kahta kirjaa per tentti. Nämä vinkit on kyllä osuvia. Olen vasta nyt oppinut tekemään muistiinpanoja (kiitos tentin, jossa ne sai ottaa mukaan) ja lisäksi olen oppinut tuohon, ettei kaikkea tarvitse välttämättä lukea. Vielä kun oppisi sen ajoissa aloittamisen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiva että tykkäät! :) Ulkoasu on työllä, tuskalla ja vaivalla väännetty entisen poikaystäväni kanssa, eli mulla on ollut ihan ammattitekijä auttamassa ulkoasun kanssa. Reunat on tehty CSS:llä, border-koodilla. Kannattaa googlailla ohjeita tuon koodin käyttämiseen, malleja löytyy pilvin pimein. Koodikielellä-blogistakin voisi löytyä ohjeita tähän, en tosin ole varma asiasta.

      Mä olen jotenkin ymmärtänyt, että amk-tenteissä menestyminen vaatii ihan eri tavalla pänttäämistä ja koulumaista yksityiskohtien muistamista kuin yliopistossa tenttiminen. Ystäväni opiskelee sairaanhoitajaksi ja ainakin mulle on välittynyt kuva siitä, että tentissä voidaan kysyä pieniäkin yksityiskohtia, tosin riippuu varmaan opiskelualastakin. :) Voi kun meilläkin saisi joskus ottaa muistiinpanot tenttiin mukaan! :D

      Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)