tiistai 16. joulukuuta 2014

Suomalainen Xmas

Viime vuonna olin joulun aikaan sairaslomalla, eikä joulumieltä oikein löytynyt. Tänä vuonna on niin helvetin pimeää, että kaamosoireet vaivaavat jopa mua, joka en ole pitänyt itseäni erityisen herkkänä pimeydelle (tähän talouteen saapui tänään kirkasvalolamppu, toivotaan että siitä on apua). Lumen suhteen olen jo luovuttanut: sitä valkeaa joulua kuitenkaan saada. Joulutunnelmani tiellä on tänä vuonna kuitenkin jotakin muutakin.

Oletteko huomanneet, että joulukuusi ei ole enää vihreä? Se on nykyään valkoinen. Kasvihan se ei ole ollut enää moneen aikaan, eikä siis nytkään varista neulasiaan, mutta hopeanhohtoista glitteriä kylläkin. Siis ihan oikeasti ihmiset? Onko se kokovalkoinen sisustus todella niin hirveän hieno ja tärkeä asia, että pariksi viikoksi vuodessa ei voida valita edes sitä vihreää polymeeripuuta, jos aitoa kuusta ei syystä tahi toisesta voida käyttää? Ja tottakai sen glitterhäkkyrän oksille asetellaan vielä pinkkejä ja sähkönsinisiä kimallekoristeita niin, että joulupuu näyttää edemmän diskopallolta kuin rauhallisen perhejuhlan symbolilta. Tulevaisuudessa varmaan ravintola-ala kiittää, kun siirrytään siihen, että jouluaaton ja uudenvuodenaaton menoa baareissa ei erota toisistaan kuin päivämäärä.

Älkää ymmärtäkö väärin; mä pidän kyllä kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta lähtökohtaisesti ihan hyvänä asiana. Kivahan se, että suomalaiseenkin joulunodotukseen otetaan vaikutteita vaikka Keski-Euroopan joulutoreista ja vieraista ruokakulttuureista. Toisaalta taas toivoisin, että ne jäisivät vaikutteiden tasolle ja joitakin viitteitä suomalaisestakin joulusta säilyisi. Ja että niitä ideoita ihan otettaisiin muualtakin kuin Amerikan Yhdysvalloista.

Mulla oli tänään hyvää aikaa pohdiskella asiaa, kun istuin Koskikeskuksessa odottelemassa liikenneruuhkaan juuttunutta Clairea. Katselin jouluostoksia tekevien ihmisten menoa, ja mua ahdisti. Jonkun halparättikaupan ikkunat olivat täynnä kirkuvanpinkkejä ja mintunvihreitä pyjamia - joulun sesonkituote tuon alan liikkeissä ilmeisesti. Käytävillä soi joululauluja. Amerikkalaisia joululauluja, ei yhtäkään suomalaista tai edes suomeksi käännettyä. Katosta roikkui pinkkejä joulupalloja ja joka ainoan myymälän ikkunoihin oli liimattu kultaisella tai hopeisella koukerofontilla joku Merry Christmas -tarra.

Vaikken ole tipan tippaa uskonnollinen, mua risoo, että Suomessa viedään nykyään kynttilöitä rakkaiden haudoille halloweenina, siis jos nyt naamiaisbileiltä ehditään. Jos pyhäinpäiväkin on jo sanana mennyt muodista, niin eipä siihen varmaan kauan mene, kun meilläkin kirjoitetaan joulukortteihin "Hyvää Xmasia" tai muuta idioottimaista. Toki kaupat ovat osasyyllisiä suomalaisen joulun amerikkalaistumiseen, mutta miksi me lähdemme siihen mukaan? Miksi niitä valkoisia kimallekuusia ostetaan? Joo ne näyttää jonkun mielestä hienolta, mutta ei kai joulukuusen tehtävä ole olla sisustukseen sopiva muotiesine vaan mahdollisimman kaunis koristeltuna (vaikka sitten glitterpalloilla), vihreänä kuusena?

Pahinta on kuitenkin tämä nykyinen lahjontakulttuuri. Viime päivinä moni muukin kuin minä on ihmetellyt joidenkin äitien pohdintoja siitä, onko oikein syöttää lapselle pajunköyttä niinkin vakavasta asiasta kuin Joulupukin olemassaolo. Ikään kuin se olisi joulun viettämisen suurin ongelma, eikä esimerkiksi se, että todella nuoret mukulat saattavat saada lahjaksi aivan älyttömiä juttuja: älypuhelimia, tablettitietokoneita, järjestelmäkameroita, merkkihajuvesiä ja kalliita koruja. Oppiiko siinä sitten tuntemaan rahan ja lahjan arvon, jos jokaisesta lahjaröykkiön paketista paljastuu jotakin vähintään parinsadan euron arvoista?

Noh, lähden vielä ennen joulua hetkeksi tätä oksettavaa jenkkijoulua henkivää Suomea karkuun haistelemaan Prahan joulutunnelmia. Kyllä sen verran taas mieleni pahoitin, kun joulukuusikin on valkoinen.

6 kommenttia :

 1. Sä oot kyllä hyvä kirjoittamaan ja aiheetkin on mielenkiintosia. :) Täytyy myöntää, että mäkin oon ihmetellyt valkokuusivillitystä. Toisaalta pidän niitäkin ihan kauniina, mutta kyllä mun jouluun vaan kuuluu vihreä kuusi, joka myös tuoksuu kuuselta. Ihmettelen myös perheitä, joissa lapset eivät saa osallistua kuusen koristeluun, koska "siitä tulee niin ruma ja epätasainen". Hyvähän se on välillä uudistua ja ottaa vaikutteita, mutta mun mielestä suomalainen joulu on kaunis omalla tavallaan, eikä sitä ole syytä ihan täysin raiskata amerikkatouhuilla. Lahjakulttuuriin en sinällään ota kantaa: eipä se multa ole pois, jos joillakin on tapana ostaa röykkiöittäin lahjoja. Liika on kuitenkin liikaa ja mun mielestä hyvä on opettaa pienestä pitäen, että kaikkea mitä toivoo, ei voi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! :) Siis apua, onko tää sisustuspissisten touhu menny nyt jo siihen että kuusi ei voi olla lasten koristelema siksi että se "pilaa" esteettisesti muuten niin täydellisen kodin? Sairasta, jos minulta kysytään kun kyse on edelleen perhejuhlasta. Tai siis pitäisi olla. Toki muakin on lapsena ohjattu ja opetettu siihen, että niitä palloja laitetaan muuallekin kuin siihen yhteen oksaan mikä osuu ekana kohdalle (mikä on ihan normaalia kasvatusta), mutta kyllä meillä kuusi on saanut olla myös meidän lasten näköinen omalla tavallaan. Huhhuh.

   Joo eipä se munkaan persettä sinänsä kutita, että joku ostaa kasapäin lahjoja, mutta pelkään sitä että nää nykykakarat ei opi rahan arvoa, jos yhden paketin arvo on keskimäärin se 250 euroa ja ihan kaiken saa, mitä tajuaa kinuta. Ihmettelen sitäkin, että nykyään synttärilahjatkin kavereille ja poikaystäville pitäis olla luokkaa 60 euron hajuvesi ja joku hieno merkkikello. Että on ihan normaalia ostaa semmosia monen kymmenen euron lahjoja isolle joukolle ihmisiä. Ei mulla ainakaan ole sellaiseen varaa, enkä näe sitä edes tarpeelliseksi, lähinnä järkyttäväksi tuhlaamiseksi, kun lahjontakulttuuri on mennyt ihan överiksi. Huh, tulipas paasattua, kunhan vaan ärsyttää. :D

   Poista
 2. Hieman asian vierestä.
  Joulu-e-kirjalahjasi oli minun valitsemani ;)
  Toivottavasti siitä on iloksi joulunpyhinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin kommenttisi vasta nyt, enkä ole vielä ehtinyt vilkaistakaan tuota e-kirjaa, mutta vilkaisen, millainen teos on kyseessä, kunhan vaan kerkeän. :)

   Poista
 3. Noo, tiedä siitä "nykyajan lahjakulttuurista" kyllähän sitä itse kukin toivoi muinoin lahjaksi ponia, pikkusiskoa ja taikalamppua niitä saamatta ja traumatisoitumatta. Kuinka paljon löytyy niitä lapsia, jotka oikeasti saavat _kaiken_ haluamansa? Ja jos löytyy, niin melko vaatimaton mielikuvitus muksuilla, jos kaikki haluamiset ovat vanhemmilta mahdollista realisoida :D

  Minusta kauppojen Xmax ja joulu ovat kaksi eri asiaa. Muakin rasittaa ostos- ja materiahysteria, mutta pysyttelen poissa kaupoista niin paljon kuin mahdollista ja vietän omaa jouluani aitoine kuusineen ja ruokineen kotona. Tapoja viettää joulua on yhtä monta kuin joulunviettäjääkin, jos joku sellaisen (mielestäni äärimmäisen mauttoman) valkoisen kuusen tahtoo, niin se hänelle suotakoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä vanhempien juuri kuuluukin vähän "traumatisoida" lapsia sillä, ettei anneta ihan kaikkea mahdollista sieltä toivelistalta. :D Toisaalta pointtini oli tässä vähän toisaalla (vaikka toki tuossa ylempänä kommenteissa viittasin myös niihin pitkiin toivelistoihin), siis siinä millaisia rahasummia niihin lahjoihin käytetään. On ihan eri asia valita sieltä mukulan toivelistalta vaikka yksi vähän kalliimpi juttu ja muutama edullisempi kuin ostella joka joulu tonnilla tavaraa yhdelle kakaralle. Siinä on minusta kyse ennen kaikkea kohtuuden ja rahan arvon opettamisesta. Aivan pienimmille kun taitaa olla ihan se ja sama, mitä siellä paketissa on, kunhan lahjoja on paljon. :)

   Xmas ja kotijoulu eivät tietenkään ole yksi ja sama, mutta vaikuttavathan ne toinen toisiinsa. Valitettavasti tuntuu, että tällä kaupallisella puolella on suurempi vaikutus, siksi ikään kuin "pelkään" sitä, että jokusen vuoden päästä suomalainen tavallinen joulukuusi on juurikin se valkoinen muovipuu, koska tämä amerikkalainen kimallevilkkuvalomuovimateriajoulu ajaa suomalaisen perinteen yli. Tottakai jokainen silti viettää sellaisen joulun kuin haluaa. :D

   Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)