sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Virkatut pöllöt

Mulla on pyörinyt talvesta asti lankakorissa muutama kerä virkkauslankaa. Jokusen kerran ne on jo koukun kanssa olleet käsissäkin, mutta ahkerasta Pinterestin selailusta huolimatta en oikein ole keksinyt, mitä niistä lopulta oikein tekisi. Eilen sitten keksin väkertää pari pientä pöllöä koristeeksi makuuhuoneen ikkunaan. Mallia katsoin jostain Pinterestissä eteen tulleesta lankapölleröstä, mutta koska lankani oli aika paljon ohuempaa kuin mallikuvassa, taiteilin varsinaisen reseptin virkattuihin pöllöihin ihan itse.


Pöllöön tarvitaan kahta pääväriä, jotka ovat mulla harmaa ja valkoinen. Lisäksi tarvitaan vähän oranssia nokkaan ja kynsiin sekä mustaa silmiin. Minä kiinnitin pöllöt keikkumaan ohuisiin rannerenkaisiin, mutta tilallahan voisi käyttää melkein mitä vaan ohuehkoa alustaa. Koukku langan ja käsialan mukaan ja viimeistelyä varten touhuun sopiva neula. Linnun tekeminen vaatii perussilmukoiden hallintaa, muttei mielestäni ole erityisen vaikeaa. Resepti on seuraava:

Keskivartalo ja pyrstö:
1. krs: Tee valkoisella langalla silmukka sormen ympärille ja virkkaa siihen 3 kjs (= 1 p), 15 p = 16 p. Sulje kerros ps:lla.
2. krs: Vaihda työhön harmaa lanka ja virkkaa 3 kjs, 1 p samaan silmukkaan, *2 p seuraavaan silmukkaan*, toista *-* kerroksen loppuun = 32 p. Sulje kerros ps:lla.
3. krs: 1 kjs (= 1 ks), *1 ks seuraavaan silmukkaan*, toista *-* kerroksen loppuun ja sulje ps:lla.
4. krs: Virkkaa 4 kjs (= 1 pp) ja *2 pp seuraavaan silmukkaan*, toista *-*, kunnes pyrstö on haluamasi levyinen, 1 pp seuraavaan silmukkaan.
5. krs: 1 kjs, *1 ks seuraavaan silmukkaan*, toista *-*, kunnes olet pyrstön keskikohdassa, virkkaa 2 ks samaan silmukkaan ja toista *-* kerroksen loppuun. Päätä lanka.

Pää:
Valitse keskivartalokappaleesta silmukka, jonka kohdalle haluat pään keskikohdan sijoittuvan.
1. krs: Työn oikealla puolella, alkaen kolmannesta silmukasta pään keskisilmukan oikealla puolella, virkkaa valkoisella langalla 1 ks + 1 p, 2 pp, 3 pp. Virkkaa keskisilmukkaan 2 pp + 1 p + 1 ks + 1 p + 2 pp. Virkkaa pään vasen puoli oikean puolen peilikuvaksi
2. krs: 1 kjs, 1 ks seuraavaan 5 ks:aan, 3 kjs + 1 ks samaan silmukkaan edellisen ks:n kanssa (= pöllön korva). Virkkaa työn oikea puoli vasemman puolen peilikuvaksi. Päätä lanka.

Viimeistely:
Päättele langanpäät ja ompele pöllölle nokka ja silmät. Aseta rannerengas tai muu haluamasi pöllön istuma-alusta pyrstön ja keskivartalon "liitoskohdan" päälle ja ompele pöllö kiinni renkaaseen muutamalla pistolla (= pöllön kynnet). Pöllön voi vielä käsitellä silittämällä se kostean pyyheliinan läpi, mutta itse en tätä nähnyt välttämättömäksi.

Sitten vaan ripustuslanka kiinni pöllöön (ja renkaaseen) ja huhuilija killumaan vaikka makkarin ikkunaan. Ehkäpä se toimii jonkinlaisena unisiepparin sijaisena ja huhuilee pahat unet yön aikana tiehensä. :)


2 kommenttia :

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)