perjantai 28. kesäkuuta 2013

Koska oppiminen on oikeasti kivaa: MOOC

Fakta: oppiminen on ihmiselle yleensä myönteinen kokemus. Vai minkä muun takia niin moni meistä käy vapaaehtoisesti soittotunneilla ja urheilutreeneissä? Yliopistossa opiskelusta nauttiminen ei onneksi enää ole noloa, kuten se kouluaikoina tapasi joidenkin mielestä olla: aikuisena saa ihan vapaasti kehittää itseään. Myös omalla ajalla. Vapaaehtoisesti. Siksi halusin postata ilmiöstä, joka on tietääkseni suomalaisille vielä varsin tuntematon, mutta minusta hieno mahdollisuus saada oppimisen elämyksiä. Kaikki mitä tarvitaan, on tietokone, Internet-yhteys, sähköpostiosoite ja riittävä englannin kielen taito.

Asiaan. En muista, missä törmäsin MOOC-käsitteeseen ensimmäisen kerran, mutta tällä hetkellä mulla on aiheeseen liittyviä sivustoja kirjanmerkeissäni jo melkoinen määrä. MOOC tulee sanoista Massive Open Online Course ja tarkoittaa siis kaikille nettiyhteyden päässä oleville avointa, usein myös ilmaista kurssia aiheesta kuin aiheesta. Kurssin voi (sivustosta riippuen) pistää ymmärtääkseni pystyyn kuka tahansa, mutta ainakin suuremmilla kurssisivustoilla moni opettaja on opettamansa aihepiirin ammattilainen: professori, valokuvaaja, ohjelmistokehittäjä jne. Osa kursseista toimii siten, että materiaalit ovat saatavilla opiskelijan aikataulujen mukaan milloin tahansa, mutta varsinkin yliopistojen tarjoamat MOOCit ovat monesti tiettyyn aikatauluun sidottuja, sillä ne käsittääkseni opetetaan päällekkäin perinteisen luentosaliopetuksen kanssa. Ja näitä avoimia verkkokursseja tarjoavia yliopistojahan ovat monien muiden joukossa sellaisetkin opinahjot kuin Harvard ja MIT. Tästä voi tietenkin päätellä, että englannin kielen taito on kursseilla välttämätön.

Kurssien aihepiirit tuntuvat (ei minusta kovin yllättäen) painottuvan tietoteknisen osaamisen kehittämiseen eli näin asiaan vihkiytymättömän näkökulmasta ilmaistuna koodaamiseen. Helsingin yliopiston järjestämän tietyn MOOCin kautta on kuulemma jopa mahdollisuus saada opinto-oikeus matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Muutakin toki löytyy aina kiinan kielestä valokuvausnikseihin ja joogaopastuksesta Yhdysvaltain rikoslainsäädäntöä käsitteleviin kursseihin. Seuraavassa muutama MOOC-sivusto, joita kannattaa vilkaista:

1. Khan Academy
Olen siinä käsityksessä, että Salman Khan on ensimmäinen jonkinlaisia MOOCeja tarjonnut henkilö - tai ainakin ensimmäisten joukossa. Khan Academyn kurssivalikoima on pääsääntöisesti luonnontieteellistä: matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, tietojenkäsittelyä jne.

2. Udemy
Udemysta löytyy sekä maksullisia että maksuttomia kursseja. Jälkimmäisestäkin kategoriasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, jos ei ole valmis maksamaan opinnoistaan. Koodauskurssit vaikuttavat olevan suosittuja ja niitä on paljon, mutta valikoimassa on myös esimerkiksi kitaransoittoa, koiran kouluttamista, markkinointia ja taidehistoriaa.

3. edX
Tämä on yksi niistä palveluista, joiden kautta ihan tavallinenkin tallaaja voi saada kosketuksen MIT:n ja Harvardin kaltaisten huippuyliopistojen opetukseen. Kaikki kurssit ovat tietääkseni ilmaisia.

4. Coursera
Coursera taitaa olla kurssivalikoimaltaan suurimpia MOOC-palveluita. Luonnontieteet jylläävät tälläkin sivustolla, mutta meille matemaattisesti ei-kovin-älykkäillekin löytyy mielenkiintoisia kursseja sosiaalipsykologiasta kirjallisuuteen ja oikeustieteisiin. EdX:n tavoin Courserassa kaikki opetus tulee yliopistoilta ja mukana on jälleen suomalaisillekin tuttuja nimiä, kuten Stanford ja Princeton.

En ole kovin syvällisesti perehtynyt MOOC-ilmiön historiaan tai esimerkiksi siihen, miksi arvostetut yliopistot tarjoavat opetustaan ilmaiseksi kenelle tahansa, enkä näe niitä tämän postauksen kannalta muutenkaan tarpeellisiksi asioiksi käsitellä. Tarkoitus oli lähinnä tuoda esille tätä sinänsä mukavaa mahdollisuutta oppia uutta juuri silloin, kun siltä tuntuu. Onpa näitä massiivisia avoimia verkkokursseja veikattu varsin tärkeiksi koulutuksen tulevaisuudelle.

Koska mulle on jäänyt varsinaisten yliopisto-opintojeni takia varsin vähän aikaa hyödyntää MOOC-tarjontaa, kysynkin, sattuuko tätä postausta selaavissa olemaan joku, jolla olisi kertoa ihan omia kokemuksia noista kursseista? Vai onko kyseessä jo ihan vanha juttu, jonka olemassaolon minä hidas hämäläinen olen hoksannut vasta nyt?

2 kommenttia :

  1. Mun mies kay Courseran kautta kurssia. On tykannyt siita ja mielenkiinto on riittanyt. Videoluennot on selkeita ja mielenkiintoisia, kurssikohtaisella keskustelupalstalla paasee puhumaan muiden kurssilaisten kanssa ja muutenkin homma toimii. Se aloittelee myos toista kurssia nyt. Eli Coursera saa halta A+ :)

    VastaaPoista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)