maanantai 7. huhtikuuta 2014

Superhelppo soodaleipä

Itse leivottu, tuore leipä on hyvää ja kaiken lisäksi edullista. Kohotusaineena hiiva on se perinteisempi, mutta valitettavasti myös hitaampi. Vaikka tykkään leipoa, iskee aika usein malttamattomuus, enkä millään jaksaisi odotella taikinan kohoamista. Lisäksi hiivataikinan vaivaaminen on atoopikon käsilleni kauhistus - siis ei hiivan takia, vaan jauhojen. 

Soodalla kohottaessa taikinaa ei tarvitse juurikaan vaivata ja leipä syntyy nopeammin. Se on myös ihan yhtä hyvää, kuin hiivaleipäkin - tai ainakin minulle kelpaa, eikä kukaan muukaan ole valittanut, kun olen tarjonnut uunituoretta leipää. Ja tätä on tosiaan helppo ja nopea tehdä yllätysvieraillekin. :)


Tarvitset:
  • 3 dl piimää
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1½ dl kaurahiutaleita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • ½-1 tl suolaa
Sekoita piimä, vesi ja öljy yhteen yhdessä astiassa ja loput ainekset toisessa. Tee kuivien aineiden keskelle kuoppa, kaada neste siihen ja sekoita taikinaksi. Lisää hieman vettä tai jauhoja, jos tarvetta on. Itse en yleensä vaivaa taikinaa sen kummemmin, kuin ehkä sekoittelemalla ja painelemalla sitä puuhaarukalla tai -lastalla hetken aikaa.

Laita taikina leipävuokaan, jauhota pinta, painele se tasaiseksi ja vedä pintaan veitsellä muutama viilto. Vaihtoehtoisesti voit muotoilla pyöreän (tai vaikka kuusikulmaisen, sama se mulle) leivän leivinpaperin päälle; pintaan kannattaa tehdä ristiviilto. Leipää paistetaan 225 asteessa noin puoli tuntia. Parasta se on tietenkin vielä lämpimänä, mutta säilyy hyvänä parin päivän ajan.

Soodaleipä on kai alkujaan irlantilainen leivonnainen. Tämä on monesta eri reseptistä oman ruokakaappini sisältöön soveltamani versio, jota on toki helppo tarpeen mukaan muokata edelleen. Olen tehnyt tätä leipää esimerkiksi kreikkalaiseen jogurttiin ja uskallan veikata, että maito tai soijamaitokin toimisi oikein hyvin. Rahkaakin voisi vedellä laimennettuna joskus kokeilla.

Joillakin ohjeilla leivästä tulee kovin murenevaista, mutta tämä versio pysyy suht hyvin koossa. Veikkaan, että kaurahiutaleilla on jotakin tekemistä asian kanssa. Niitä siis ehkä kannattaa käyttää, jos haluaa leivän pysyvän kasassa. Muuten leipään saa vaihtelua käyttämällä vehnäjauhojen rinnalla tai niiden sijaan muita jauhoja sen mukaan, mitä kaapin perukoilta sattuu löytymään. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)