sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Maalaisjärkikortti

Kun mietitään, millaisia kesätöitä nuoret ja opiskelijat Suomessa useimmiten tekevät, tulee mieleen melko yksinkertaisia, suorittavan tason tehtäviä. Sellaisia, että niihin ei tarvita ammatillista osaamista ja koulutusta: kaupan kassalla istuminen, Mäkkärin kassalla seisominen ja hautausmaiden haravointi. Niissä hommissa pärjätäkseen ei tarvitse olla merkonomi, restonomi, hortonomi tai mikään muukaan nomi. Ne ovat töitä, joita kuka tahansa voi tehdä.

Paitsi ettei voi. Yksinkertaisen, suorittavan tason kesätyönkin saaminen edellyttää nykyään niin monenlaista korttia, passia, todistusta ja lappua, etten minä ainakaan tahdo pysyä perässä. Hygieniapassi kuuluu jo olettamuksena samaan sarjaan lukutaidon kanssa, mutta eihän se siihen lopu. Pikaruokaloita lukuun ottamatta ravintola-alaa liippaavistakaan töistä on aivan turha haaveilla ilman anniskelupassia, puutarhahommat voivat ihan hyvin edellyttää työturvallisuuskorttia, eikä siellä marketin kassallakaan ilmeisesti mitenkään pärjää ilman ikärajapassia. Lisää tulee tietysti koko ajan; Veikkaus-osaamisen perään kysellään yhä useammin, ja ymmärtääkseni Keskon työntekijät suorittavat tänä päivänä jo jonkinlaisen tietoturvatodistuksenkin.


Toki on töitä, joissa osaamistodistuksille on selkeät perustelut. Tulityökortit ja eri ajokkien kuljetustaidosta kertovat todistukset ovat taatusti tarpeeseen luotuja. Mutta pitääkö normaalin ihmisen todella esittää euron juustoja myydäkseen todistus siitä, että kyllä, tämä henkilö ymmärtää, että lattialle pudonnutta hampurilaispihviä ei piiloteta sämpylän väliin ja syötetä asiakkaalle? Tai tarvitseeko kassamyyjä todella virallisen paperin osoittaakseen, että tietää kysyä kaljaostoksilla olevalta nuorelta paperit?

Ei tässä maassa (lähtökohtaisesti) ole tyhmiä työntekijöitä. On vain tyhmästi ja ajattelemattomasti käyttäytyviä, ja sitä ilmiötä taas ei minkään lappusen olemassaolo estä. Ammatillinen koulutus on asia erikseen, mutta eikö esimerkiksi osa- ja/tai määräaikaisia kausitöitä tekevien nykyisen korttipelin voisi korvata yhdellä, helposti suoritettavalla osaamistodistuksella?

Sanotaan sitä vaikka maalaisjärkipassiksi. Sen saamikseksi tulisi suorittaa yksi testi, joka sisältää asiakaspalvelutöiden kannalta olennaisia ja yleisiä kysymyksiä. Jos sitä ei syystä tai toisesta läpäise, voi sitten käydä pakollisilla luennoilla kuuntelemassa, miten asiat toimivat. Loppu - erikoistilanteiden käsittely ja nippelitiedon jako - on perehdyttäjän vastuulla.

2 kommenttia :

  1. mun mielestäni ainakaan kaupan kassalla ei nykypäivänä pärjää ilman koulutusta, edes näitä kaiken maailman passeja: Siellä on vaikka mitä kaikkea mitä pitää osata: posti, veikkaus, ray-koneet, kassakoneet kosketusnäytöillä ja ilman! Tämän lisäksi myyjän pitää vielä tunnistaa ihmisen ikä tuosta noin vain, omasta mielestäni nykypäivän 16-vuotiaat ovat samalla viivalla kuin vuotta sitten 18-vuotiaat. Silloin kun itse olin 13v en edes harkinnut meikkaavani(kuin korkeintaan koulun discoon) nykyisin meikit ja trendikkäät, aikuismaiset vaatteet ja käyttäytyminen ovat arkea jo hyvin nuorille, varsinkin naisille.
    Lisäksi vielä nuoret miehet ovat nykyisin niin röyhkeitä että näyttävät mopokorttia kun kysytään henkkareita, joten myyjän pitää osata olla aina tarkkana, vaikka suurin osa korttia näyttävistä ovatkin täysi-ikäisiä.. näiden lisäksi pitää vielä mahdollisesti osata käyttää kaupan sähköpostia ja työlaitteita ja elektroniikkaa, joista olisi hyvä olla koulutus tai passi; ainakin niille vanhemmille työntekijöille jotka ovat olleet alalla useita vuosia.
    Eli ei ole helppoa meillä kaupan-tädeilläkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Riippuu tietysti siitä, millaisessa kaupassa on töissä, mutta oman kokemukseni perusteella kassalla istuminen ei ole kovin vaativa homma. En tarkoita, että työhön pystyisi pomppaamaan suoraan kadulta, mutta koska perehdytys kuuluu jokaiselle työntekijälle, ihmettelen sitä, mihin niitä kaiken maailman todistuksia ja passeja tarvitaan. Enemmän laittaisin painoa sille, mitä työntekijä kertoo aiemmasta työkokemuksestaan, koska mikään passi ei takaa asian osaamista käytännössä.

      Itse en ainakaan kokenut iän tunnistamista mitenkään vaikeana asiana. Jos oli nuoren näköinen asiakas, kysyin paperit ja katsoin, että ikä todistetaan työnantajan ohjeistamalla, hyväksytyllä tavalla eli yleensä ajokortilla, henkilökortilla tai passilla. Mieluummin vedin sitten vähän alakanttiin niitä arvioita asiakkaan iästä, eli toisinaan tuli kysyttyä päälle kolmekymppiseltäkin nuoren näköiseltä henkkareita, mutten muista kenenkään siitä loukkaantuneen. :) Eikä taatusti mennyt alaikäiselle mun kassalta tavaraa, joka ei alaikäiselle kuulu. :D

      En siis ollenkaan väitä, että kaupan kassalla työskentely olisi aina helppoa, mutta olen edelleen sitä mieltä, että siihen itse perustyöhön, mitä ainakin isommissa marketeissa kassalla tehdään, ei tarvita erillistä koulutusta todistuksineen. Jokaisessa työssä kuitenkin on omat teknologiat ja järjestelmät, jotka opitaan perehdytyksen ja työn kautta, ja kun ne vaihtuvat, on minusta työnantajan vastuulla huolehtia siitä, että vanhemmatkin työntekijät oppivat uudet työskentelytavat. En siis lainkaan vastusta koulutusta ja perehdyttämistä, vaan sitä, että itse työhön pääseminenkin voi nykyisin vaatia monenlaista lippulappua, passia ja todistusta. :)

      Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)