perjantai 3. toukokuuta 2013

Google Reader poistuu - eli olikos nyt syytä paniikkiin?

Google karsii liian vähäistä suosiota saaneita palvelujaan ja heinäkuun alussa loppuu palvelu nimeltä Google Reader. Minä en ole tietotekniikan tai minkään muunkaan tekniikan ihmelapsi, enkä ennen tätä uutista ollut edes kuullut moisesta palvelusta. Eikä ollut aika moni muukaan suomalainen blogin pitäjä, päätellen siitä että yhdessä sun toisessa blogissa on jo mietitty lukijapalkin kohtaloa ja ihmetelty, että mistäs niitä blogeja nyt seurataan kun koko Blogger mullistuu. Oikeasti mitään kovin dramaattista ei näillä näkymin ole tulossa. 

Seuraava selotus perustuu täysin siihen käsitykseen, jonka olen saanut, kun puolisoni on selvittänyt minulle asioiden oikeaa laitaa. Jos olen täysin väärässä ja puhun läpiä päähäni, puheitani saa ja pitää korjata. :)

Ensinnäkin: Google Reader (suomeksi Google-syötteenlukija) on siis Googlen tarjoama RSS-syötteenlukija, jonka kautta on vielä pari kuukautta mahdollista seurata tilaamiaan blogisyötteitä. Se ei siis ole sama asia kuin blogien lukija-gadget, jonka oikea nimi on Google-käyttäjäraati. (Ja näin sivuhuomautuksena: blogin lukijaan viitataan englanniksi sanalla follower, ei sanalla reader.) Sulkemisen kohteena ei myöskään ole Bloggerin hallintapaneelin lukuluettelo. Toisin sanoen: lukijatoiminto ei poistu blogeista ja loppujen lopuksi Readerin poistuminen vaikuttaa suomalaisiin bloggaajiin ja blogien seuraajiin uskoakseni aika vähän. 

Mitä nyt siis pitää tehdä?

1. Pidät blogia Bloggerissa tai jossakin muussa blogipalvelussa.
Voit kertoa lukijoillesi tulevasta muutoksesta eli siitä, että Readerin kautta blogia seuranneet joutuvat tilaamaan blogisyötteen jatkossa johonkin muuhun palveluun. Lukijapalkin numero (eli lukijamääräsi) saattaa muuttua heinäkuussa muutoksen myötä, mutta muuten sen ei pitäisi näkyä blogin kirjoittajalle oikeastaan juuri mitenkään. Aidosti kiinnostuneet lukijat seuraavat blogia kyllä jatkossa jotakin muuta kautta, joten ei syytä huoleen: blogisi ei kuole.

2. Seuraat blogeja.
Ellei syötteenlukijasi satu olemaan Google Reader, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

3. Seuraat blogeja Google Readerin kautta.
Tilaa blogisyöte johonkin muuhun palveluun. Koska käytät Readeria, sinulla on jo oltava olemassa Google-tili. Yksinkertaisinta lienee tässä tapauksessa avata Google-tilin yhteyteen myös Blogger-tili ja seurata blogeja sen hallintapaneelin kautta. Blogger-tilin avaaminen ei edellytä oman blogin perustamista. Muita vaihtoehtoja ovat esim. Blogilista ja Bloglovin', mutta RSS-syötteenlukijoita on netti pullollaan eli valinnanvaraa löytyy.

Veikkaan vahvasti, että suurimmalta osalta suomalaisista Google Readerin poistuminen ei vaadi minkäänlaisia toimenpiteitä ja mikäli tämä on yleistettävissä muihinkin maihin, Googlen päätös koko palvelun lopettamisesta on ihan ymmärrettävä. Oli miten oli, elämä ja bloggaaminen jatkuvat heinäkuun ensimmäisenä ja sen jälkeenkin.

6 kommenttia :

  1. Hei kiitos. Tää oli valaisevaa. Ite en kylllä ehtinyt ottaa paniikkia, kyllähän se sitten selviää mitä tapahtuu, kun se tapahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan. :) En mäkään ole tästä viitsinyt suuremmin stressata, kun kyse on vaan blogeista, mutta tein kumminkin tän postauksen, koska tosi moni tuntuu ajattelevan, että nyt on tulossa jotain tosi mullistavaa ja juurikin tota lukijoiden "katoamista" on moni pelännyt.

      Poista
  2. Kiitti Riikka postauksesta! Oon monissa lukemissani blogeissa havainnut pientä paniikkia tästä johtuen, mutta en ole mistään löytänyt faktaa siitä että käyttäjäraati -palvelu päättyisi. Tämä selkeytti loistavasti ja tiiviisti asian. Ei varmaan haitanne, jos jaan tätä eteenpäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos onnistuin selventämään asiaa. :) Toki saa jakaa eteenpäin, jos haluat. :)

      Poista
  3. Kiitti näistä tiedoista, yritin kalastaa tästä enemmän tietoa juuri ja täältä sitä löytyi. Paniikkia en ottanut vaan katsellaan mitä tuleman pitää. Ehkä vähän vielä oon hämilläni mitä kummaa tässä nyt tapahtuukaan mutta juu, ei kai mitään sen kummempia muutoksia, mitä ensin luulin, ennen kuin tämän luin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Jonna! Huomasithan, että tämä postaus on yli vuoden vanha, ja siinä kerrotut muutokset ovat tapahtuneet jo aikoja sitten? Bloggerin hallintapaneelin lukulistoissa nyt näkyneet kummallisuudet ovat yksinkertaisesti bugeja, eli palvelu ei vain toimi kunnolla. Mitään muutoksia ei Google ole ainakaan ilmoittanut tekevänsä lukulistapalveluun. :)

      Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)