keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Tomaatti-munakoisogratiini

Päätin eilen kauppareissulla, että teen tällä viikolla pitkästä aikaa yhtä niistä lempiruoistani, jotka olen löytänyt vegetarismin myötä kasvisreseptejä etsiessäni. Tätä on tarjottu myös erittäin nirsoille sekasyöjille, eikä valitusta ole kuulunut, joten vakuutan, että seuraavan reseptin kokeileminen kannattaa. :) Tomaatti-munakoisogratiinin tekeminen vie hieman aikaa, eli akuuttiin nälkäkuoleman tunteeseen tästä ei ole helpottajaksi. Lainkaan vaikeaa tämän herkun valmistaminen ei kuitenkaan ole. Alkuperäinen resepti on kanadalaisen tv-kokki Laura Calderin käsialaa. Minun versioni on hieman muokattu, koska teen tätä yksin asuvan opiskelijan budjetilla ja aikataululla.


  • 5 isoa tomaattia
  • 2 suurehkoa sipulia
  • 2 munakoisoa
  • 1-1,5 dl korppujauhoja
  • 1 pallo mozzarellaa
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • valkosipulijauhetta
  • Provencal-yrttiseosta
  • paprikajauhetta

1. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä esim. wokkipannulla ja lisää paloitellut sipulit.

2. Kun sipulit ovat pehmenneet kunnolla, lisää paloitellut tomaatit. Älä koverra tomaatin pehmeää sisusta pois, koska sipuli-tomaattimössön neste tulee siitä.

3. Hauduta sipulit ja tomaatit paksuksi "kastikkeeksi" ja mausta makusi mukaan pippurilla, valkosipulilla ja yrteillä. Kastikkeen valmistuminen vie 10-20 minuuttia, koska tässä versiossa tomaattia on alkuperäistä vähemmän. Mulle kävi tällä kertaa niin, että kastikkeesta ehti hautua vähän turhankin paljon nestettä pois. Mua se ei erityisesti nyt haitannut, mutta asian olisi varmasti voinut korjata lisäämällä seokseen vähän vettä. Haudutusajan pidentäminen veden avulla voi olla ihan hyväkin juttu, jos haluaa varmistaa, että soosi on taatusti hyvää; toinen vaihtoehto on tietysti lisätä tomaatin määrää, jolloin itse ruokaakin tulee enemmän.

4. Siivuta munakoisot noin sentin paksuisiksi palasiksi. Voitele ne oliiviöljyllä, mausta pippurilla ja paista 230-asteisessa uunissa ensin n. 15 minuuttia. Käännä palaset ja paista vielä n. 10 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa munakoisot voidellaan oliiviöljyllä molemmin puolin, mutta minulle riitti vain toisen puolen voitelu.

5. Sekoita korppujauhoihin paprikajauhetta (minä laitoin vajaan teelusikallisen) ja levitä tomaatti-sipuliseosta ohuelti uunivuoan pohjalle. Lado seuraavaksi päällekkäin munakoisoa, tomaattikastiketta ja korppujauhoja, kunnes vuokasi on täynnä. Päällimmäiseksi tulee tietenkin korppujauhokerros ja halutessasi mozzarellaa tai muuta juustoa.

6. Paista 190-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes gratiinin pinta on saanut kauniin värin.

Tämä ei siis ole gratiini siinä suomalaisten ehkä paremmin tuntemassa "parsakaalisekoitusta kermassa uitettuna" -mielessä. Hyvää se kuitenkin on, joskin proteiinin lähteenä melkoisen huono. Siksi sitä kannattaa nauttia esimerkiksi jonkin proteiinipitoisemman ruoan lisukkeena tai ainakin ottaa seuraksi raejuustoa, kananmunaa tms. Tämä ei myöskään ole mitään suurinta mahdollista terveysruokaa, vaikka valtaosa rasvasta onkin tyydyttymätöntä. Runsas oliiviöljyn käyttö lisää kuitenkin reippaasti ruoasta saadun energian määrää. 

Mutta toisinaan saa herkutella, ja onhan tämä nyt todella paljon parempi vaihtoehto kuin hampurilaisateria; pohjimmiltaanhan kyseessä on kuitenkin kasvisruoka. Siitähän tämä on vielä ihan erityisen kiva ruoka, että se tosiaan vaikuttaisi maistuvan myös sekasyöjille ja on helposti muokattavissa sellaiseksi, että samasta vuoasta voi ottaa annoksensa niin vegaani kuin keliaakikkokin. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)