tiistai 23. syyskuuta 2014

Inspiraatiokuvan anatomia ja omia tekeleitä

Mä en harrasta kuvien "lainailua" weheartitista tai mistään muualtakaan. Varsinkaan niiden kuvien, joissa itse valokuvan päälle on läntätty joku kiva mietelause, ja sitten se on "inspiraatiokuva", jota levitellään Facebookiin, Twitteriin, Instagramiin ja blogeihin ihan vaan, koska se näyttää kivalta. Ja ne sydämen kuuntelemista ja unelmien seuraamista käsittelevät lässytyslauseet ovat minusta lähinnä ärsyttäviä. Saati fitness-intoilijoiden uhoamiset kivusta ja kärsimyksestä, joka edeltää sitä täydellistä kroppaa, joka ei sitten kuitenkaan ole koskaan tarpeeksi täydellinen.

Mulle on sanottu, että blogissani on liian vähän kuvia. Ymmärrän, että kaikkia tekstipainotteisuus ei miellytä, mutta kyseessä on edelleen ihan tietoinen valinta. Mun mielestäni täytekuvat on ärsyttäviä ja tarpeettomia: kuvia julkaistaan, jos niillä on joku funktio postauksessa. Sen takia täällä ei ole kymmenen ruudun sarjoja omasta naamastani, eikä varsinkaan muilta sivustoilta ryövättyä kuvitusta. Mutta jos nyt oletetaan, että inspiraatiokuvia olisi ihan pakko olla blogissa, niin voihan niitä tehdä itsekin. Eikä ole edes vaikeaa. Tarvitaan vain kamera, kuvankäsittelyohjelma ja jokin lähde, josta kaivella kivoja lausahduksia, ellei halua keksiä niitä itse.


Asia numero yksi: kielivalinta. Näissä lainauksissa alkuperäiskielikin on englanti, joten suomentaminen olisi vähän kömpelöä, mutta jos näitä ihan tosissaan lähtisi tekemään, niin laaja levittäminenhän siinä on tavoitteena. Ja koska internetin yleiskieli on englanti, se on myös inspiraatiokuvien kieli.


Sitten se itse kuva. Nähty on, että sen ei tarvitse liittyä itse lauseeseen yhtään mitenkään, kunhan on kiva ja mielellään vaaleasävyinen. Tähän väliin on pakko huomauttaa, että mua ihmetyttää tää blogimaailman kuvamieltymystrendi. Ensin kuvien piti olla mahdollisimman isoja: joissakin blogeissa läppärikäyttäjä huomaa, että kuvien suuruusvaatimus tarkoittaa sitä, ettei koko kuva mahdu kerralla näytölle. Ja nyt niiden kuvien pitää vielä olla valoisia ja vaaleita. Ihan kuin tummasävyinen kuva olisi automaattisesti huono. Eikö enemmän voisi keskittyä siihen, että kuvat ovat esim. edes suhteellisen teräviä ja tasapainoisesti aseteltuja?


Syy, miksi näitä oikeastaan ryhdyin tekemään, oli se, että halusin jotain käyttöä kuvilleni, joilla harjoittelin photoshoppausta taannoin. Valokuvausharrastuksestani huolimatta kuvankäsittely on mulle edelleen melko vaikea ja vieras alue, vaikka mulla on käytettävissä niinkin hyvä ohjelmisto kuin Photoshop Elements. Onneksi netti on täynnä erilaisia ohjeita ja oppaita, joiden avulla opetella kaikenlaisten efektien luomista. Vaikeimmaksi vaiheeksi osoittautui näissä se yksinkertaisin, eli fontin ja sen värin valinta, jotta teksti ei huku taustaansa.


Tämmösiä näistä nyt sitten tuli. "Signeeraukset" lisäsin alakulmiin ihan siltä varalta, että joku keksisi näitä ihan oikeasti levittää, mitä en pidä todennäköisenä monestakaan syystä. Ja kyllä: tiedän, että puumerkistäni on erittäin helppo päästä halutessaan eroon. Mutta ainakin voin nyt taas lukea täyttäväni epälifestyleblogillani jälleen yhden lifestyleblogin kriteerin: mulla on hei niitä ihkuja inspiraatiokuvia. 

Saa kertoa, miten teidän mielestänne onnistuin ja löytyikö suosikkeja. :) Käytän myös tilaisuuden hyväkseni ja kysäisen samalla, mitä mieltä olette blogini nykyisestä ulkoasusta? Värittömyys on valinta, jota en toistaiseksi lähde muuttamaan, mutta tarkoitan lähinnä ulkoasun selkeyttä ja toimivuutta. Olen saanut palautetta, että tämä "palasteltu" ulkomuoto ei blogissa toimi, ja vaikka itse siitä kovasti pidän, niin toki haluan myös pitää blogin luettavana ja helppona navigoida. Sen verran käytännöllinen ihminen olen.

6 kommenttia :

 1. Itsekkin tykkään tehdä myös tommoset inspiraatiokuvat itse nykyään. Joskus olen joissain postauksissa käyttänyt weheartitistä lainattuja kuvia, mutta nykyään tosiaan väsään halutessani tekstit ja muut itse omien kuvieni päälle. Onhan se paljon kivempi niin. Esimerkkinä nyt vaikkapa tämä; http://i1290.photobucket.com/albums/b535/jannssku/DSC08242_zpsdf049744.jpg
  Sinun tekemissä kuvissa tuo viimeinen on ehdottomasti lempparini noista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla että muutkin tekee näitä itse, eikä vaan ryövää toisten tekeleitä! Hieno tuo sun tekemä kuva ja hyvä idea laittaa teksti tuollaiselle vähän tummemmalle, mutta läpinäkyvälle pohjalle niin säilyy selkeys. :) Itselleni ei tietysti moinen tullut mieleenkään, kun tein postauksen kuvia. :D

   Poista
 2. Minusta kuvat antaa kivasti ilmaa ja rytmittää lukemista. Mutta nämä kuvat olisi toimineet ilman tekstejäkin. Noista teksteistä ei saa kovin helposti selvää mun macbookilla, eikä ne oikein liity postauksen aiheeseenkaan.

  Ja tykkään tosi paljon sun värittömästä, laatikoihin kootusta ulkoasusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! :) Harmillista, että nuo kuvien tekstit näkyvät sun koneella huonosti, mikähän siihenkin lienee syynä. :/ Kuvien tekstit ei joo sinänsä liity mitenkään mihinkään, mutta se oli vähän ideakin, kun tarkoituksena oli lähinnä esitellä noita kuvia ja puhua tuon tyylisten kuvien tekemisestä itse sen sijaan, että niitä varasteltaisiin ympäri nettiä. Ilman noita lausahduksia en olisi kuvia julkaissutkaan, koska silloin ne olisivat taas olleet mun makuuni vain täytekuvia.

   Poista
 3. Olen kyllä kanssasi tässä niin samoilla linjoilla! Vaikka omassa blogissani kuvat ovat oleellisessa osassa, koska tarkoitus on enemmän kerätä muistoja, kuin kirjoittaa laajemmin pohdintoja, ja niitä näkyykin reippaasti enemmän, mitä vaikka sinulla, en silti koe, että kuvat automaattisesti parantaisivat blogin laatua tai olisivat tekstille välttämätön lisä. Ja silloin, kun ne ovat selvästi täytettä, ovat ne oikeastaan väin ärsyttävä hidaste häiritsemässä hyvän kirjoitelman lukemista. Mitä sitten juuri mietelauseisiin ja toisilta sivuilta kopioituihin kuviin tulevat, olen itse tehnyt linjauksen lopettaa kyseisten blogien lukemisen, jos niistä tulee tapa. Ensinnäkin ne aiheuttavat suurta turhautumista ja toisaalta bloggari tuntuu menevän siinä helmpoimman kautta; ei tarvitse itse pohtia mitään, riittää että liittää muiden tekeleitä ja sanoo niiden olevan osa omaa ajatusmaailmaa. Mitä kuvien yleisiin tyyleihin tulee, luulen, että niissä vallitsevat omat trendinsä ja oikkunsa kausittain, mitä vaikka pukeutumisessa tai sisustuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarttis ehkä vähäsen petrata tän kommentteihin vastaamisen kanssa, ettei tule aina melkein viikkoa myöhässä. :D Mutta joo, hyvin tiivistit sen mitä minäkin blogien kuvituksesta yleisesti ottaen ajattelen. Jollain tavalla ymmärsin sen thatswhoiam-haasteen, joka taannoin pyöri blogeissa, koska siinä nyt oli mukamas joku tietty "kuvapankki", josta poimia itselleen sopivat, mutta aivan ohi menee kyllä se, että miksi niitä muiden tekemiä kuvia pitää ryövätä ihan vaan täytteeksi. Siinä tosiaan mennään aidan matalimmalta kohdalta tai ehkä jopa aidassa olevasta aukosta.

   Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)