keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Passiivinen loukkaus

Peräänkuulutan paljon sitä, miten blogien kommentoinnissa tulee ottaa huomioon kommentin vastaanottaja. Vittuiluun saa mielestäni vastata vittuilulla ja turhanaikaisia haukkumiskommentteja saa jättää julkaisematta tai poistaa. Ääritapauksissa bloggari voi ja saa tehdä rikosilmoituksen.

Harvemmin loukkaannun toisten bloggareiden vastauksista lähettämiini kommentteihin, tai siitä että asiallisia kommenttejani ei toisinaan syystä tai toisesta julkaista. Tiedän kirjoittavani aina asiallisesti, vaikka olisin eri mieltä, joten jos kommentti ei tule julkiseksi ajallaan, siihen on varmasti joku pätevä syy: unohdus, kommentin poistaminen vanhingossa jne. Hiljattain kuitenkin sattui jotakin, jonka koin vähän ikävänä.

Lähetin eräälle bloggarille kommentin - omalla nimelläni, omalla kuvallani. Kyseessä ei ole erityisen tunnettu blogi, ja piipahdin siinä ehkä toista kertaa, joten en tiedä, miten kirjoittaja yleensä suhtautuu kommentteihin. Nyt hän oli tehnyt teeaiheisen postauksen, jossa oli muutama mielestäni oikaisemisen arvoinen termivirhe. Kirjoitin mielestäni oikein ystävälliseen sävyyn, käytin hymiöitä ja perustelin asiani. Kommentissa oli muutakin, mm. kehut kivasta postauksesta. Mielestäni jätin kirjoittajalle oikein asiallisen tervehdyksen.

Kommentoin vain silloin, kun minulla on jotakin sanottavaa. Siksi käyn muistaessani katsomassa, onko viestiini vastattu. Eipä ollut. Se ei kuitenkaan ole syy siihen, miksi olen tilanteesta vähän pahoillani. Kommenttiani ei nimittäin oltu edes julkaistu - mutta mainitsemani asiavirheet postauksessa oli oikaistu. Kun kyseessä ei todellakaan ollut mikään haukkumakommentti, eikä toisaalta teini-ikäinen bloggari, joiden halun piilotella kaikkea vähänkään poikkipuolista kommentointia ehkä vielä ymmärrän, pahoitin vähän mieleni. Voin nimittäin käsi sydämellä sanoa, että samassa tilanteessa olisin itse julkaissut kommentin ja vastannut siihen asiallisesti.

Eniten harmittaa ehkä siksi, että bloggari vaikutti aidosti kiinnostuneelta teeaiheesta ja halusin jakaa tietoni - siinä olisi ollut tilaisuus keskusteluun ja kokemusten jakamiseen, josta kumpikin olisi voinut oppia jotakin. Sen sijaan tämä aikuinen ihminen päätti käyttäytyä...noh, epäkohteliaasti. Varsinaisestihan kukaan ei sanonut tai suoraan edes tehnyt mitään ikävää toiselle, joten ehkä tätä voi sitten sanoa passiiviseksi loukkaukseksi. Jos kommentti olisi julkaistu - oli siihen vastattu tai ei - en olisi lainkaan pahoillani.

Eikä mun maailmani tähän tietenkään kaadu. En koe minkään näköistä tarvetta mennä tivaamaan syytä siihen, miksi blogin kirjoittaja toimi, kuten toimi. Ehkä tää on taas hyvä muistutus siitä, miten pieneltä tuntuvilla asioilla voi pahoittaa toisen ihmisen mielen. Jos toinen sitten haluaakin julki vain itseään ylistävää materiaalia, voin ainakin itse tehdä toisin. "Muistetaan, lapset, ne käytöstavat Internetissäkin", sanoisi kansankynttilä.

10 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen teksti! Tulin vastavierailulle ja blogisi vaikuttaa mielenkiintoiselta. Jään seuraamaan :)
  T. Mossanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja kiva kuulla että jäät seuraamaankin. :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Mielestäni blogi on vuorovaikutteinen yhteisö, eikä bloggarin estradi. Vastaan aina blogini lukijoille ja lukijana minulle joskus vastataan, mutta yhtä monesti myös ei. Tässä varmasti ollut kyseessä kenties bloggaajan huono itsetunto... Ja voisiko olla kyseessä nuori untuvikko. Minäkin jään lukijaksi, pidän rehdistä tekstistä. :-)

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa vaan seuraamaan tätä foorumia! :D Olen ihan samaa mieltä siitä, että julkinen blogi on aina jossain määrin yhteisöllinen ja sekä kommentoijalla että bloggarilla itsellään on tietty vastuu, vaikka blogi olisikin ensisijaisesti "bloggaria itseään varten", kuten monet tykkäävät sanoa. Tässä tapauksessa kirjoittaja oli jo jokusen hetken bloggaillut, minua vanhempi ihminen, joten veikkaan joko huonoa itsetuntoa tai muuten vaan käytöstapojen puutetta. En sitä ehkä tuohon kirjoitukseen saanut sanottua kunnolla auki, mutta tavallaan koen joutuneeni "varkauden" kohteeksi, niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin.

   Poista
 3. Mobiililta läppärille ja kirjautuminen lukijaksi. :) Ymmärrän kovin hyvin tunteesi, samalta minustakin olisi tuntunut. Mielestäni kiitos kuuluu juuri sinne mistä se ansio tulee, eikä ole lainkaan noloa tehdä virheitä, etenkään silloin kun kehtaa myöntää tehneensä niin. :)

  Pidän muuten blogisi nimestäkin, ihan mahtava ja jopa salaisesti mielestäni ihanan kapinallinen. Eräs lukijani nimesi oman blogini lifestyle blogiksi, olin hieman hämmentynyt, koska pikemminkin sillisalaatti on oma blogini. Sellainen jossa kaiken ei aina tarvitse olla kaunista. ;)

  Aurinkoista viikonloppua toivottaa Tiia peräti 45vee


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että vitsi blogin nimen takana on ymmärretty, koska juuri tuota "kapinallisuutta" olen siinä hakenut. Kun lifestyle nykyään blogimaailmassa on sitä starbucksia, jatkuvaa shoppailua ja muumimukien keräilyä, niin ajattelin blogia perustaessani, että mulla ei vissiin mitään lifestylea sitten ole olemassakaan. :D

   Ja kiva että tällaisen pahaisen parikymppisen jutut jaksaa kiinnostaa aikuistakin ihmistä! :) Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Oho, onpa hämmentävä tapaus! Itsekin joudun usein tonkimaan roskakorista viestejä, jotka on laitettu sinne useiden linkkien ja muiden "väärien" perusteiden vuoksi, mutta tässä tapauksessa bloggaaja oli kyllä selkeästi lukenut kommenttisi. Kurja juttu. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Jos bloggari ei olisi noteerannut kommenttiani mitenkään, edes muokkaamalla postaustaan, olisin kohauttanut olkiani ja jättänyt asian sikseen, mutta jostain syystä hän päätti käyttäytyä kuten käyttäytyi. :/

   Poista
 5. Onpas outo juttu! Mutta voisin hyvin kuvitella, että tyyppi on vain pelännyt ns. kasvojen menetystä, mikä on ihan normaali reaktio, kun yrittää kirjoittaa oikein asiatekstiä ja sit joku tulee oikaisemaan. :) Vaikka toki jos on bloggailun aloittanut, niin asialliset kommentit täytyisi julkaista vaikka menettäisi kasvonsa. Älä siis pahoita tuosta mieltäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, toisaalta ainakin itse menettäisin mieluummin kasvoni niin, että joku oikaisee virheeni kuin niin, että blogissani roikkuu pitkään kirjoitus, jossa puhun ihan puuta heinää ja sitten aikojen päästä selviää vaikka sattumalta, kuinka asiantuntemattomalta tekstissä kuulostan. :D Mutta toki meitä on moneen junaan ja olen ilman muuta kyllä jo päässyt tapauksesta "yli". ;)

   Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)