keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Säännöt on tehty noudattamista varten

Perkele. Siinä on suomen kielen sana, jolla saa aina käännettyä suomalaisen huomion. Ehkä suomalaisin sana ikinä, sillä sen merkitys kaikkine vivahteineen avautuu vain suomalaiselle. Tai ainakin suomea hyvin taitavalle. Päästämällä kadulla suustaan perkeleen saa välittömästi monta vahingoniloista silmäparia seuraamaan sitä, miten jollakin kanssaeläjällä menee ainakin hetkellisesti huonommin. On sillä positiivistakin vaikutusta, sillä perkeleellä on kuulemani mukaan jopa erottauduttu satojen työnhakijoiden massasta ja päästy työhaastatteluun. "Ai sä oot se perkelemies?"

Joten: perkele. (Tämä ei ole videopostaus, koska mun lievän, mutta ärsyttävän ärrävikaisesta suustani se ei kuulosta enää ollenkaan niin uskottavalta.) Tiedän olevani moneen muuhun verrattuna ihan hirveä natsi kaiken maailman sääntöjen suhteen - paitsi kielenkäytön, koska viljelen itsekin vittua ja saatanaa ihan kiitettävästi - ja siksi ehkä olenkin jo hetken ollut mukana Suomen suurimpiin lukeutuvan Facebook-ryhmän ylläpidossa paimentamassa bloggaajakollegoitani. Ja siinä on, kuulkaa, yllättävän paljon tekemistä, kun vajaan viiden tuhannen kirjoittajan ryhmä yritetään pitää toimivana!

Miksi avaudun tänne, enkä ryhmään? Siksi, että kirjoitan tätä omana mielipiteenäni, en ylläpidon puolesta. Toisekseen asian ydin koskee monia muitakin Facebook-ryhmiä ja ties kuinka monta muuta yhteisöä naamakirjan ulkopuolella. Ihmiset: kun liitytte ryhmään, jolla on säännöt, ne luetaan ja niitä noudatetaan. Varsinkin, jos sääntöjä on kolme ja ne ovat todella yksinkertaiset, mutta jättävät silti tilaa yksilölliselle ilmaisulle. Eri asia on toki esim. kirppariryhmät, joissa näkee parinkymmenen sekavan säännön listoja, jotka on kaiken lisäksi kirjattu vähemmän luettavaan muotoon, kuten "ei turhia varauksia,,,,,,,myyjä saa päättää, kenelle myy!!!!!" Noissa tapauksissa on odotettavissa hyvin pian keski-ikäisten tätien riitelyä siitä, miten sääntöjä tulkitaan, joten oma jäsenyyteni kyseisissä ryhmissä on yleensä jäänyt siihen, että katson sääntöjä, en ymmärrä niitä, ja totean että kiitti moi.

Joka tapauksessa ryhmiin tehdään sääntöjä sen takia, että ryhmä toimii sujuvasti ja on tasapuolinen kaikkia kohtaan. Typerintä mahdollista on siinä tilanteessa lähteä rikkomaan yhteisiä sääntöjä siksi, että "no tää on vaan joku faceryhmä". Säännöt kun eivät vaadi ainakaan meidän ryhmässä ylivoimaisen suurta vaivannäköä. Paitsi ylläpitäjiltä, kun sääntöjä ei noudateta. Kuuluisat tekosyyt:

1. "Sori unohtu."
Tottakai meille kaikille sattuu tätä joskus, ja se on ihan ok. Sitten on kuitenkin näitä tapauksia, jotka "unohtavat" aina. Olen hyväksynyt ryhmään paljon ihmisiä ja selaan seinää päivittäin, joten mulle on kehittynyt suht hyvä kuva siitä, ketkä mainostavat blogiaan aktiivisesti. Tietenkään en muista jokaista nimeä ja osoitetta ulkoa, mutta kun kohdalle osuu soriunohtu, tunnistan useimmiten heti, onko kyse oikeasta unohduksesta vai välinpitämättömyydestä.

2. "Sori en tienny oon uus."
Ryhmän säännöt ovat kiinnitetyssä julkaisussa ylimpänä seinällä. Sitä ei voi olla huomaamatta, varsinkaan, kun otsikkona lukee isoilla kirjaimilla ja alleviivattuna pyyntö lukea säännöt ennen julkaisemista. Säännöt löytyvät myös ryhmän kuvauksesta. Ei voi olla niin kiire päästä mainostamaan omaa blogia, ettei ehdi vilkaista, miten kyseinen ryhmä asiaan suhtautuu.

3. "Sori sekotin toiseen ryhmään."
Ks. edellinen kohta. Ei voi olla niin kiire. Kun säännöt on kerran tai pari lukaissut läpi, tunnistaa jatkossa jo ryhmän kansikuvasta tai vaikka kiinnitetyn julkaisun ensimmäisestä lauseesta, mistä porukasta on kyse.

Ja sitten on se osa ihmisistä, jotka eivät ole huomaavinaankaan, kun ylläpito mainitsee sääntörikkomuksesta, eikä asiaa korjata seuraavienkaan julkaisujen yhteydessä. Onneksi suurin osa jäsenistä on kuitenkin asiallisia, korjaa julkaisunsa ja joskus jopa kuittaa ylläpidolle hoitaneensa asian. Ryhmän toimivuuden ja ylläpidon hermojen kannalta olisi kuitenkin suotavaa, että porukka lukisi ne säännöt. Olen sääntöjen suhteen tiukka, koska se palvelee jokaisen ryhmäläisen etua. Säännöt on tehty noudatettaviksi: loppujen lopuksi kukaan meistä ei ole niin tärkeä, että voisi kuvitella jollakin erivapaudella poikkeavansa niistä, koska ei jaksa, huvita, viitsi tai kiinnosta. Ja koska "säännöt on tehty rikottavaks!!!" on kakaroiden asenne, jota olen viimeksi nähnyt mainostettavan muinaisjäänteessä(?) nimeltä IRC-galleria. Perkele.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)