keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

"Siis eiks sinne oo ihan sairaan vaikee päästä?"

Yliopistoon ei mennä. Sinne haetaan, pyritään, luetaan, päntätään, ehkä päästään. Ehkä. Eikä siihen ole mitään yhtä ainoaa reseptiä, miten se tapahtuu. Monet tuijottaa tilastoja ja kauhistelee, mitä taikatemppuja pitää tehdä, että pääsee alalle, jossa sisäänpääsyprosentti on alle 10. Tilastot vääristää ja ellet satu olemaan poikkeuksellisen lahjakas 9 laudaturin ylioppilas, karu totuus yliopistoon pääsemisestä on yleistäen tämä:

1. Yhteishaku
Luonnollisesti. Se on muistettava tehdä kunnolla ja oikein. Tätä lukiessasi on tämän vuoden osalta jo myöhäistä. Jos pitää toimittaa jotakin liitteitä, ennakkotehtäviä tai muuta vastaavaa, ne toimitetaan ajoissa. Jos näin ei tapahdu, oma moka.

2. Lukeminen
Joillekin aloille pääsee suoraan papereilla. Niille joille ei pääse, pääsee istumalihaksilla. Lukion kokeisiin ja ehkä vielä ylioppilaskirjoituksiinkin voi mennä maalaisjärjellä ja yleistiedolla, yliopiston pääsykokeisiin ei. Siis jos haluaa päästä sisään. Tosin se kirjoituksiin lukeminen saattaisi myös auttaa sitä yliopistoon pääsemistä, koska todistuspistekiintiöt. Lukiessa ei kannata ottaa stressiä siitä, että nettikeskustelussa joku sanoo lukeneensa pääsykoekirjat jo kolme kertaa läpi. Hänen taktiikkaansa on määrään panostaminen, sinä voit halutessasi satsata laatuun. Jokainen lukee omalla tavallaan.

3. Lepo
Yöllä nukutaan (ja okei, silloin tällöin juhlitaan), ei lueta. Se hyöty, jonka saat pidemmästä lukuajasta päivässä, nollautuu tasan siinä, jonka menetät laadussa kun olet väsynyt. Myös ruoka- ja liikuntataukoja täytyy pitää ja mielellään käyttää ne kaiken muun kuin pääsykokeiden ajattelemiseen. Sosiaaliset suhteetkin kannattaa muistaa, eikä erakoitua sinun ja pääsykoekirjasi väliseen muutaman kuukauden intiimiin avioliittoon (kuten allekirjoittanut aikanaan valitettavasti teki).

4. Kirjoittaminen
Pääsykokeissa ei ole aikaa opetella esseen kirjoittamista tai laskimen käyttämistä. Se on opittava aiemmin, mielellään hyvin. Ja oppiminenhan tapahtuu harjoittelemalla. Monesti on tarjolla vanhojen valintakoekysymysten arkistoja ja tenttiarkistoja, joista voi katsella, minkä tyyppisiä kysymykset mahdollisesti saattaisivat valintakokeissa olla.

5. Pääsykokeet
Oikea aika, oikea rakennus, oikea sali. Jos mahdollista, kannattaa käydä paikalla aiemmin tarkistamassa, mihin tulla. Edeltävänä yönä ei lueta, silloin nukutaan. Aamulla syödään kunnolla ja katsotaan, että vaadittavat tarvikkeet on pakattuna mukaan. Yleensä puhutaan kirjoitusvälineistä, henkkareista ja ehkä laskimesta. Noudata ohjeita, kirjoita nimet kaikkiin papereihin, joihin sitä vaaditaan. Tee parhaasi.

6. Tuuri
On täysin kiinni tuurista, kysytäänkö juuri niitä asioita, jotka ovat sattuneet jäämään mieleesi. Kaikkea ei voi muistaa. Yhtä paljon tuuria on myös se, mihin pisterajat juuri tänä vuonna asettuvat suhteessa sinun pisteisiisi, eli kuinka hyviä kilpakumppanisi sattuivat olemaan. Kun olet tehnyt pääsykokeissa parhaasi, et voi muuhun enää vaikuttaa. Jos se jää puolesta pisteestä kiinni, kyse ei ole hakijan huonoudesta, vaan huonosta onnesta. Peruutuspaikkaa voi aina toivoa.

7. Ota paikka vastaan.
Ehkä tyhmin virhe (yhteishaun tekemättä jättämisen jälkeen) on unohtaa ottaa opiskelupaikka vastaan. Mutta se tulee vasta sitten sen hyväksynnän jälkeen.

Ei siinä siis mitään taikatemppuja tarvita, vaan sopiva sekoitus ahkeruutta, tietoa, taitoa - ja sitä pirun tuuria. Homma on pitkälti kiinni hakijasta, mutta ei valitettavasti ihan kokonaan. Eli joo, sinne voi olla vaikee päästä. Mutta aina on se porukka, joka pääsee. Ja kun jonakin päivänä satut kuulumaan siihen porukkaan, huomaat, ettei siellä mitään yli-ihmisiä ollutkaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)