lauantai 2. helmikuuta 2013

Kukkakaali-parsakaalisosekeitto

Puolivahingossa onnistuneiden ruokien improvisaatiokeittiöstä, päivää! Muhun iski eilen joku ihme ruoanlaittoinspiraatio ja päätin sitten kokkailla kolmen ruokalajin illallisen avopuolisoa kotiin odotellessa. Ilmeisesti multitasking ei ole ihan mun juttu, koska viime leivontakerran vahingosta viisastuneena muistin kyllä vahtia, että otan sämpylät ulos uunista ennen kuin ne palavat, mutta siinä samalla valmistuneen keiton kanssa joutui käyttämään vähän luovuutta - ihan oman sähläämisen takia. Tällä kertaa se kuitenkin kannatti, koska keitosta tuli tosi hyvää. Nostaakseni itseäni ja vähäisiä keittotaitojani vielä enemmän jalustalle, jaan varsin yksinkertaisen reseptin koko kansan ihasteltavaksi ja kokeiltavaksi.


  • 400 g kukkakaalia (mulla oli ihan Pirkkaa pakastealtaasta)
  • n. 100 g parsakaalia (pakastetta sekin)
  • 2 rkl Creme Bonjour Cuisine Valkosipuli & Yrtit -ruoanlaittofraichea (piti oikein tarkistaa että mitä tuorejuustoa tai kermasekoitusta se tuote nyt sitten virallisesti onkaan)
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • vettä
  • (pellillinen sämpylöitä paistumassa uunissa)

1. Valmista kasvisliemi ja keitä kukkakaalit siinä tai lykkää sekä kuutiot että kaalit veteen samaan aikaan ja käännä hella kuutoselle. Minun kokemukseni mukaan lopputuloksessa ei ole eroa.

2. Kun kukkakaalit ovat sen verran pehmeitä, että ne voi soseuttaa, ota kattila pois liedeltä ja kaada keitinvettä pois. Huolestu samaan aikaan uunissa paistuvien sämpylöiden tilasta, yliarvioi ajatuksissasi soseuttamiseen tarvittavan veden määrä ja ryhdy soseuttamaan keitostasi sauvasekoittimella.

3. Tajua soseuttaessasi, että sopastasi on tulossa erittäin laihaa. Kaivele hädissäsi pakastimesta jotakin täydentäjäksi sopivaa ja löydä pienen pakastepussin puolikkaan verran parsakaalia. Laita kattila takaisin liedelle ja keitä parsakaaleja kukkakaalilitkussa toivoen, että et joudu heittämään koko moskaa hukkaan. Ja ota hyvä ihminen ne sämpylät pois uunista.

4. Kun parsakaalit ovat pehmenneet, soseuta litku uudelleen ja huokaise helpotuksesta, kun siitä tulee sosekeiton näköistä. Sekoita valkosipuli-yrtti -fraiche joukkoon, lämmitä keittoa vielä hetken aikaa ja syö jos uskallat. Lisukkeena voi tarjota sämpylöitä, jos ne ei ehtineet palaa tai keiton joukkoon voi laittaa esimerkiksi kurpitsansiemeniä.

Uskon vakaasti, että tämän ruokalajin salainen ainesosa on ehdottomasti tuo sählääminen ja vaikeamman kautta tekeminen. On varmaan suorastaan pahaa, jos muistaa kokatessaan käyttää järkeään. Tai sitten ei, täytyy seuraavalla kerralla yrittää tehdä tuo normaalien ihmisten tavoin. Keittoon tulee sopiva valkosipulin maku, ei liian voimakas. Ainakin mä tykkäsin, vaikka en valkosipulin suuri ystävä olekaan. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)