maanantai 13. toukokuuta 2013

Bloggaajan velvollisuudet kommenttiboksissa

Seuraamissani blogeissa on taas vaihteeksi ruodittu sitä, onko se bloggaaja nyt paska ihminen vai ei, kun se vastaa kommentteihin tietyllä tavalla, ei vastaa ollenkaan, bloggaa liian usein tai liian harvoin, bloggaa vääränlaista sisältöä ja ylipäätään on olemassa. Bloggaajien haukkuminen on aihe, josta ei tunnuta koskaan pääsevän minkäänlaiseen yhteisymmärrykseen, koska käytöstavat ja sananvapaus ovat ilmeisesti joidenkin mielestä saman jatkumon kaksi ääripäätä. Toinen asia, josta ei näy syntyvän sopua on se, miten bloggaajan tulee käyttäytyä lukijoitaan kohtaan.

Mulle koko kysymys kuulostaa jo väärältä. Bloggaaminen on harrastus ja vaikka Suomessa jo onkin jonkun verran ihmisiä, jotka saavat blogin pitämisestä rahaa tai ilmaista tavaraa, harva sillä itsensä elättää. Uskallan väittää, että joka ainoa suomalainen muoti- ja lifestyleblogi, joka tänään sisältää kirjoittajalleen jonkinlaisia tuloja tuovia mainoksia ja yhteistyöprojekteja, on aloitettu vapaaehtoisesti ja vieläpä ilman ajatustakaan siitä, että harrastuksella voisi joskus tienatakin. Ja kun nyt siis puhutaan harrastuksesta, eikä työstä ja pääasiallisesta tulonlähteestä: minkä ihmeen takia bloggaajia on alettu pitää asiakaspalvelijoina?

Olen nähnyt bloggaajille urputettavan siitä, että kaikkiin kommentteihin ei vastata. Mun blogiini ei tule kymmeniä kommentteja päivässä, mutta ilman kokemustakin pystyn keksimään useita syitä sille, että satojen lukijoiden seuraamat bloggarit eivät vastaa joka ainoaan "oot kaunis <333" tai "vittu oot ruma läski"  -kommenttiin. Kommenttiboksin selaaminen on helpompaa, kun joka ainoan kommentin alla ei ole vastaanottajan kuittausta "kiitti", "ok" tai "selvä" - jos 150 lukijoiden kommenttia vaativat kaikki vastauksia, selattavana on äkkiä 300 viestiä. Toisaalta bloggareilla mitä luultavimmin on myös muuta elämää: pelkästään postausten tekeminen vie paljon aikaa perheeltä, opiskelulta, muilta harrastuksilta jne. Eikö silloin ole ihan ymmärrettävää, että aikaa käytetään mieluummin vaikka uuden postauksen kirjoittamiseen tai ihan johonkin blogiin liittymättömään, kuten kavereiden näkemiseen? Syitä on muitakin: ymmärrän esimerkiksi oikein hyvin, että kysymyksiin, joihin löytyy vastaus joko postauksen aiemmista kommenteista tai postauksesta itsestään, ei haluta vastata.

Kommentteihin vastaamisvelvollisuutta perustellaan usein sillä, että lukijat "tekevät blogin" ja ilman lukijoita bloggaaja "ei olisi yhtään mitään", joten on tärkeää, että lukijasta tuntuu, että juuri hänen kommenttinsa on bloggaajalle arvokas. Jos joku oikeasti tuntee itsensä ja kommenttinsa arvottomaksi ja kärsii suuresti siitä, että hänen kommentteihinsa ei vastata, vika on minusta jossain ihan muualla kuin bloggaajassa. Toisaalta, jos blogien pitäjät nyt alkaisivatkin vastata jokaiseen kommenttiin jotakin edes väkisin, tuntisiko kommentoija itsensä erityisen arvostetuksi, kun siellä oman, vaivalla kirjoitetun, uniikin viestin alla lukee sama "ok" kuin kaikkien muidenkin kommenttien alla? Jos bloggaaja arvostaa lukijoitaan ja kommentoijiaan, sen näkee kyllä paljon muustakin kuin siitä, kuinka moneen kommenttiin hän vastaa.

Mä näen kommentoinnin ennen kaikkea keskusteluna. Jos mun blogiini tulisi joka postaukseen kymmeniä kommentteja, jotka eivät sinällään vie keskustelua eteenpäin, mutta sisältävät kehun, kuten vaikka "hyvin kirjoitettu", mä todennäköisesti kiittäisin näitä kaikkia yhdessä yhteisessä kommentissa, mutten jokaista erikseen. "Oot tyhmä ja ruma" -tyyppiset mölinät jättäisin täysin omaan arvoonsa. Rakentavasti annettuun kritiikkiin, kysymyksiin ja muihin mielipiteisiin sen sijaan vastaisin mielelläni mahdollisuuksien mukaan laajemminkin, koska ne todella edistävät sitä keskustelua, jota varten kommenttiboksi on olemassa. En näe mitenkään epäkohteliaana sitä, että muissa blogeissa tehdään vastaavasti; kysehän on käytännöllisyydestä ja myös inhimillisyydestä sikäli, että aina ei ehdi eikä jaksa. Jos tämä ei miellytä, pätee se niin vanha, mutta niin tosi sääntö: blogien lukeminen on aivan yhtä vapaaehtoista kuin niiden kirjoittaminenkin.

En siis sano, etteivätkö lukijat olisi tärkeä osa menestyvää blogia, mutta kun asiaa oikein ajattelee, niin kumpi tuleekaan ensin: lukijoita kiinnostavalla tavalla kirjoittava bloggaaja vai bloggaajan menestymisen takaavat lukijat? Harva blogi kerää suuria lukijamääriä parissa viikossa, joten menestymisen taustalla on oltava taito tehdä sellaisia postauksia, joita ihmiset haluavat lukea, ja sellaisten postausten tekeminen pienemmällekin lukijakunnalle puolestaan vaatii rakkautta bloggaamiseen. Siinä yhtälössä lukijamäärän kasvaminen on merkki siitä, että bloggaaja kehittyy harrastuksessaan paremmaksi, ei siitä, että harrastuksesta tulisi yhtäkkiä velvoittavampi kuin ennen.

3 kommenttia :

  1. Superhyvin kirjoitettu, niin samaa mieltä olen kanssasi! Muutenkin tosi kiinnostavalta vaikuttava blogi, en yleensä lue tämän tyylisiä, mutta hirveen hyviä tekstejä olet kirjoitellut :)

    withasilverlining.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Hei ! Haluatko lisää lukijoita ? Mainostan blogissani toisten blogeja ja sieltä voit löytää itsellesikin lisää luettavaa.

    http://blogisi-mainostus-mahdollisuus.blogspot.com/

    VastaaPoista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)