torstai 2. toukokuuta 2013

Miksi yksi uutislähde ei riitä

Mun roskalehtien boikotointiyritykseni ei ole oikein onnistunut. En ole malttanut pysyä poissa tiettyjen vähemmän tasokkaiden julkaisujen nettisivuilta - ja kyllä, olen ollut toisinaan edelleenkin melko järkyttynyt. Alan kyllä vähitellen oppia: tietokoneelta uutisia lukiessani en oikeastaan käytä enää kuin Ylen sivustoa ja kännykän Ampparit-sovelluksestakin osaan jo vähitellen valita ne versiot, jotka kannattaa lukea. Saman asian kun voi tosiaan ilmaista niin monella eri tavalla, mistä oikein hyvä esimerkki seuraavassa.

Useampikin suomalaislehti uutisoi eilen ja tänään, että intialaisessa eläintarhassa oli otettu talteen sen laitamille tassutellut urostiikeri. Sen lisäksi, että tämän tiedon nähtävästi on katsottu olevan täällä kissapetojen kansoittamassa Pohjolassa asuville äärimmäisen tarpeellinen, kaikki vähänkin vähemmän tasokkaat tiedotusvälineet päättelivät näköjään myös, että asiaan on ehdottomasti otettava myös jollakin tavalla kantaa, koska kyllähän meillä Suomessakin on kannettava huolta jokaisesta yksittäisestä luontokappaleesta. Varsinkin, jos siitä saadaan raflaavia otsikoita.

Turun Sanomat tuli selvästi siihen lopputulokseen, että viaton pieni kisumirri halusi hellyyttä lajitoveriltaan ja koki julman vapaudenriiston. Nyt ei ole lainkaan varmaa, pääseekö se enää koskaan kirmaamaan vapaana viidakossa vai joutuuko se viattoman rakkautensa takia häkkiin ikuisiksi ajoiksi. Ja eikun puhelu Hollywoodiin ja sydäntäsärkevää nyyhkyelokuvaa väsäämään, kun tiikerit on niin söpöjäkin. Niisk. Eläinsuojelujärjestötkin voisi soittaa paikalle päivystämään ja kertomaan tiikerikantojen hälyttävästä tilasta maailmalla.

Maikkarilla vaikutetaan päätyneen siihen, että tarinan pahis onkin elukka itse. Se kun oli sokeassa, raivoisassa parittelunhalussaan päästellyt veret seisauttavia karjaisujaan eläintarhan aitojen takaa jo jonkun aikaa ja lopulta valtavalla kissapedon voimallaan ja tappajan kynsillään tunkeutunut sille tarkoituksella avattujen eläintarhan porttien läpi kohti unelmiensa kissanaista. Tarinan sankareitahan ovat luonnollisesti eläintarhan työntekijät, joka lopulta (jännittävän tiikerijahdin ilmeisesti jatkuttua jo jonkin aikaa) saivat pedon kiinni. Ehkäpä Hollywoodissa saataisiin tästä aikaiseksi kunnon action-leffa erikoistehosteineen.

Ja sitten on se neutraali, objektiivinen, uutisen näköinen versio, jossa kerrotaan keskeiset faktat ilman sen kummempaa paisuttelua:

Viidakosta eläintarhan lähettyville kuljeskellutta urostiikeriä oli pidetty silmällä ja lopulta se oli otettu kiinni. Syyksi sille, että villieläin tuli eläintarhaan arvellaan sitä, että se olisi kiinnostunut eläintarhan naarastiikeristä. Ei  siinä nyt ihan elokuvaksi asti draamaa ole ollut.

Tarinan opetus oli siis se, että uutiset kannattaa todella nauttia useammasta lähteestä rinnakkain. Yhdestä kun saattaa saada uhrin, toisesta uhan ja kolmannesta ihan vaan tiikerin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)