keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Pakko avautua jälleen: Tahdon2013

Nyt on tietysti se riski että saan hirveän paskamyrskyn niskaani, kun Internetin ihmeellisessä maailmassa kerran ollaan. Onneksi mun blogissa ei ole satojen kävijöiden liikennettä päivässä, joten todennäköisyys on aika pieni. :D

Mä siis allekirjoitin sen kansalaisaloitteen oikein hyvillä mielin. Minusta seksuaalinen suuntautuminen ei ole syy kieltää kahta aikuista ihmistä menemästä keskenään naimisiin vapaasta tahdostaan. Ja koska tieteelliset tutkimukset osoittavat, että samaa sukupuolta olevien vanhempien kasvattamat lapset eivät ole sen kummempia kuin muidenkaan kasvattamat, en näe adoptio-oikeudessakaan ongelmaa. Minusta tasapainoiseksi aikuiseksi kasvamisen perustana eivät ole sukupuoliroolit vaan rakastava, läsnä oleva, itsekin tasapainoinen kasvattaja tai useampi - sukupuolista ja suuntautumisista riippumatta.

Seurailin pitkin eilisiltaa Tahdon2013-kampanjan Facebook-ryhmässä käytyä keskustelua: varsin viihdyttävää väittelyä, etenkin kun tilanne oli se, että tasa-arvoista avioliittolakia kannattavien ryhmään piti parin, kolmen vastustajan tulla inttämään, että Raamattu ja sukupuoliroolit. Ja sitten ihmetellään, miten eriävästä mielipiteestä saa ryhmässä heti vihat niskoilleen. Oiskohan ehkä ihan pikkuisen väärä paikka sille keskustelulle? Eipä ne varmaan jalkapallofanitkaan kovin hyvällä suhtautuisi, jos heidän Facebook-yhteisöönsä tultaisiin sössöttämään, että jalkapallo on perseestä, menkää ihmiset balettitunnille. Jossakin muussa paikassa taas voisi saada ihan asiallistakin keskustelua aikaan vaikkapa otsikolla "Kumpi on parempi harrastus: jalkapallo vai baletti?". Tai sitten ihan vaan, että tulisiko homoparien saada mennä naimisiin vai ei. Tosin tässä tapauksessa kyseisten keskustelijoiden tarkoitus taisi olla puhtaasti provosointi.

Suuresti huvittuneena luin myös city.fi:n "uutista" (lainausmerkit, koska olihan tuo nyt lähempänä mielipidekirjoitusta kuitenkin - tai ainakin varsin kaukana objektiivisesta) kristillisdemokraatti Starczewskin kantelusta julkisen sanan neuvostolle. Herra kun loukkaantui syvästi siitä, että eräs homoliittojen puolustaja totesi muun muassa, että lainsäädäntöä ei tule perustaa nykyaikana Raamatun opeille. Kyseisen äärimmäisen loukkaavan ja ehdottomasti tiettyä kansanryhmää vastaan kohdistetun verbaalisen väkivallanteon julkaissut herra toki kirjoittaa varsin provosoivaan tyyliin, mutta loppupeleissä on kuitenkin vain eri mieltä Starczewskin kanssa. No mutta selkeä sananvapausrikkomushan se siinä ja samaan syssyyn vielä kiihottaminen kansanryhmää vastaan! Sananvapauttahan ei toki rikota siinä tapauksessa, että tämä suoraan saatanasta oleva, kertakaikkisen väärä mielipide poistetaan kaikkien näkyviltä, mitä Starczewski vaatii.

Tähän loppuun vielä avoin ihmettely: homokeskustelussa joku kokee aina asiakseen kertoa, kuinka etovaa, ällöttävää ja omituista hänen mielestään on, että kaksi miestä harrastaa seksuaalista toimintaa keskenään. Silti homoseksuaalisesti suuntautuneiden naisten välinen seksuaalinen toiminta on varsin monien mielestä oikein mukavaa, kaunista ja kiihottavaa katseltavaa. Homoseksiähän se kuitenkin on kummassakin tapauksessa, joten mihin se yököttävä elementti unohtuu viimeksi mainitun kohdalla? Ei sillä, että ihmisten petipuuhilla olisi oikeasti mitään tekemistä juridisen avioliiton kanssa.

EDIT: Tekstin puutteet huomaa aina näköjään vasta julkaisemisen jälkeen. Seison täysin sanomani takana, mutta kyllähän tästä tekstistä johtopäätösosio puuttuu, vaikka kuinka koitin huolella kirjoitella. :D Älkääpä ihmetelkö, jos tuntuu, että jotain jäi uupumaan.

4 kommenttia :

 1. Mä voisin kirjoittaa miljoonan kilometrin mittaisen kommentin, mutta :D Mulle tasa-arvoinen avioliittolaki on ihan neutraalia ja hälläväliä-maaperää muuten, mutta kiihkoilevat idarikristityt saavat mut niin näkemään punaista, että se ratkaisee oman mielipiteeni aivan kirkkaasti.

  Ihmisten järjenköyhyys oikein vituttaa nassukirjassa, koska siellä tuttujeni seinillä näkee paljon enemmän argumentteja homoavioliittoja vastaan kuin puolesta. Itse en ole uskaltanut tai viitsinyt omaa kantaani tuoda esille, koska en jaksa upota loputtomaan väittelyyn, jossa suurin osa argumenteista on tasoa "koska siks" ja "no ku Raamattu" ja "no ei ne ennenkään oo saanu" ja "homot on ällöjä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että suurinta osaa suomalaisista ei ihan oikeasti kiinnosta, saavatko homoparit mennä naimisiin vai eivät. Eli toisin sanoen me emme tiedä, moniko tässä maassa vastustaa tai puolustaa tasa-arvoista avioliittolakia, kun emme tiedä edes, moniko välittää pätkän vertaa. Ja sekös sitten onkin kiva ase näille vastustajille: "Teillä on vasta 100 000 nimee, se on tosi pieni vähemmistö kansasta! Enemmistö ei oo allekirjottanu eli vastustajia on paljon enemmän!" Hohhoijaa.

   Joillekin ei ole mennyt vieläkään jakeluun, että tässä ei olla puuttumassa uskontojen käsityksiin avioliitosta. Ihmettelen, miten näin voi olla, kun vaikka kuinka monessa paikassa tv-uutisista siihen itse lakialoitteeseen on sanottu ihan selvästi, että kirkko saa edelleen olla vihkimättä homopareja, jos haluaa, vaikka laki tulisikin voimaan. Jos vaikka Aamulehdenkin uutisia kommentoivista edes joka kymmenes on tosissaan, niin on tässä maassa saakutin hidasta porukkaa. Heilläkin on oikeus mielipiteeseensä, mutta miksi viedä keskustelu joka kerta sivuraiteille raivoamalla uskonnosta, kun se ei asiaan edes liity? Ehkä paras höpötys, jonka olen nähnyt, kuului jotakuinkin näin: "Avioliitto-nimitystä kuuluu käyttää vain kristillisestä avioliitosta. Miksi muuttaa terminologiaa?" On vissiin oman uskonnon tuntemus jääny vähän hataralle pohjalle.

   Poliittinen päätöshän tämänkin lain hyväksyminen tai hyväksymättä jättäminen on ja demokratiaan kuuluu, että asioista pitää voida keskustella. Mutta kun ne omat näkemykset pitäis myös pystyä perustelemaan sillä tavalla kestävästi ja asiallisesti. Näitä tyhjän huutelijoita on ainakin kolmea eri tyyppiä: ensinnäkin ne teini-ikäiset tai argumentoinniltaan teini-ikäisen tasolle jämähtäneet, joiden keskeisin perustelu on, että homoseksi on ällöä. Toiseksi nämä Raamattuun vetoajat ja viimeisenä ehkä mun suosikkiryhmä: keski-ikäiset naiset, jotka sanovat painavan mielipiteensä, kuten "Ei adoptio-oikeutta!", eivätkä perustele sitä mitenkään. Että kyllähän se nyt pitää piisata, kun Marja-Terttu Iisalmesta lyö vähän nyrkkiä pöytään ja sanoo, miten asioiden pitää olla. Parasta näissä on se, että nää tulee yleensä ihan puskista keskelle keskustelua, jossa ei ole alunperinkään kysytty mitään, eli noita kommentteja ei voi selittää edes sillä, että vastattaisiin esim. keskustelun aloittajan kysymykseen "Kannatatko samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta?". :D

   No niin, mä tein nyt sitten sen kilometrikommentin sun puolesta. :D

   Poista
 2. Tekstistä tosiaan jäi jotain uupumaan, Tahdon2013 ryhmässä käytyyn keskusteluun liittyen. Ensinnäkin jos kertoo mielipiteensä ja jatkaa perustelemalla (jota myös vaaditaan), ei se ole inttämistä. Toiseksi missään vaiheessa keskustelua ei kukaan ole ihmetellyt että olisi saanut vihaa niskaansa. Kun epäilit provosointia, olit myös väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Tuosta toisesta kohdasta saatat hyvinkin olla oikeassa, siinä ovat minulta menneet keskustelut sekaisin. Luin niitä illan aikan kuitenkin useampia eli hyvin on voinut olla vaikka jonkun uutisen iommenteissa tai muulla keskustelupalstalla valitusta siitä, miten omaa mielipidettä vastaan hyökätään niin voimakkaasti. Siitä olen kyllä edelleen samaa mieltä kuin tekstissänikin, että Tahdon2013 oli aivan väärä paikka sille inttäämiselle, koska inttämistä se minusta on - oli perusteluita tai ei - jos lähtee johonkin kannatusryhmään kertomaan moneen kertaan koluttuja argumentteja, joihinmyös vastapuolella on omat vastaperustelunsa ja on erittäin todennäköistä, että tulee vain lytätyksi. Siksi arvioin sen myös provosoinniksi, koska tuollaiseen tilanteeseen tullessaan täytyy ihmisen tietää, että kunnollista keskustelua ei saada aikaan: lopputuloksena on siis molemminpuolinen inttäminen. :) Yhtä typeränä pitäisin sitä, että homoliitttojen kannattaja lähtee jollekin vastustajien foorumille selittämään tasa-arvosta.

   Poista

Kaikki asiallisesti ilmaistut ajatukset, tervehdykset, risut, ruusut, ideat ja toiveet otetaan ilolla vastaan. :)